Tigrisek, vámpírok és nagy visszatérések – 2015 legjobban várt ázsiai filmjei /1.

A látvány-orgiára koncentráló, ám kicsit lapos, illetve sok csalódást (azért szerencsére némi meglepetést is) hozó 2014-es ázsiai filmfelhozatal után reménykedve tekintünk 2015 felé. Többek közt visszatér majd mindenki kedvenc kardozós-repkedős Tigris és Sárkánya, a hongkongi mesterrendező Kar Wai Wong egy szerelmi háromszöggel készül újra meghódítani a mozivásznat és talán a japán filmes fenegyerek Takashi Miike is tud majd javítani kissé elvesztett renoméján legújabb őrült, vámpíros yakuza-filmjével.


An Inspector calls AKA 神探驾到

J. B. Priestley ‘Váratlan vendég’ című színdarabját már sokan  feldolgozták, most épp Herman Yau (Endless Love, IP Man) a soros. A történet szerint egy átlagos brit családi vacsorát egy váratlanul betoppanó nyomozó szakít meg, aki egy fiatal lány gyilkosságának ügyében nyomoz. Rejtély, nyomozás, nézőpontok minden szereplő szemszögéből fekete humorral átitatva.

Főszerepben HK nagyágyúi: Louis Koo (Drogháború), Eric Tsang (Szigorúan piszkos ügyek), de Donnie Yen is feltűnik. Megjelenés 2015 tavasz.


Assassination AKA Amsal / 암살

A műfajok keveréséről és sokszínű karaktereiről híres ’The Thieves’ direktor Dong-Hoon Choi ezúttal is szórakoztató filmmel érkezik. Bár a plot szerint ügynökös-bérgyilkosos moziról van szó (koreai szeparatisták akarnak eltenni láb alól egy japán csoportot), majdnem biztos, hogy nem a politikai mondanivalóra lesz kiélezve a film.

Mindenesetre a szereposztás kitűnő: a mesterlövész szerepében Gianna Jun (Az én pimasz barátnőm), a bérgyilkost Jung-woo Ha (A sárga tenger - ismertetőnk itt) játssza, ügynökként pedig Lee Jung-Jae (Il Mare) tűnik fel.


Attack on Titan AKA Shingeki no Kyojin / 進撃の巨人

Az ‘Attack on Titan’ című manga rég várt élőszereplős feldolgozása. A projectet pár éve jelentették be, azóta rendezőt is váltott, buktatója a hatalmas titánok vászonra vitele, amit végül félig színészekkel oldott meg a rendező. (ebben a Subaru reklám-előzetesben be is mutatja hogyan).

A 2013-as anime nagy sikere után ez a feldolgozás is sikerre van kárhoztatva. Legalábbis reméljük :)


The Bodyguard AKA 暴走迷城

Sammo Kam-Bo Hung több mint 15 év kihagyás után ismét visszatér a rendezői székbe egy thrillerrel, Andy Lau –val a főszerepben. (Eredetileg Jackie Chan-nek lett felajánlva a főszerep, de éppen akkori magánéleti zűrjei miatt passzolta…) Így előzetesben a film történetével és a rendező életrajzával nem húznánk direkt párhuzamot, de khmmm… gyanúsan hasonló a sztori-line: sokat tapasztalt testőrünk nyugdíjba vonul, s egy vidéki faluban tengeti öreg napjait, ahol minden tudását újra felelevenítve egy fiatal lányt és apját kell a helyi rosszarcoktól megmentenie…


The Boy and the Beast AKA Bakemono no ko / バケモノの子

Magányos kisfiú barátsága egy „szörnyeteggel” egy képzeletbeli világban. Japán animációs film Mamoru Hosoda (Az idő fölött járó lány) rendezésében.


The Ferryman AKA 酒国英雄之摆渡人

A hongkongi mesterrendező Kar Wai Wong (Csungking expressz, Szerelemre hangolva) 2015-re beharangozott filmje, egy festővel és körülötte forgó szerelmi háromszögekkel. Wei Tang, Takeshi Kaneshiro, Tony Chiu Wai Leung és a már fentebb említett koreai (!) Gianna Jun a főszerepekben (OMG :)).

Reméljük 2015-ben valóban megjelenik, minden szempontból kötelező darab lesz.


Lady AKA Agasshi / 아가씨

Chan-wook Park (Bosszú trilógia, JSA), Hollywood és némi rövid- és kísérleti film után visszatér a már jól ismert hazai terepekre (tudom, tudom egy Stoker ismertetővel még adós vagyok….), és ismét Koreában forgatja legújabb thrillerét. Ami kosztümös és egészen biztosan dark mese lesz, ahogy azt a mestertől megszoktuk.


Big Tiger AKA The Giant Tiger / Daeho / 대호

Park Hoon-Jung (I saw the Devil) és Choi Min-Sik (Oldboy) egy tigris vs. vadász vs. természet túlélő horrorban? Kötelező darabnak tűnik látatlanban is.


Crouching Tiger, Hidden Dragon II: The Green Legend AKA 卧虎藏龙Ⅱ青冥宝剑

“egy elvesztett szerelem, egy legendás kard és egy utolsó esély a megváltásra”

Ang Lee nagysikerű Tigris és Sárkány c. kardozós, repkedős fantasy wuxia-jának második része, ezúttal Woo-ping Yuen rendezésében Donnie Yen és Michelle Yeoh főszereplésével. Ez lesz az első olyan film, amely egyidőben kerül forgalmazásra az IMAX mozikban és NetFlix-en.


Dragon Blade AKA Tian Jiang Xiong Shi / 天将雄狮

Történelmi drámának álcázott óriás-költségvetésű kosztümös, kínai kalandfilm Jackie Chan, John Cusack (!) és Adrien Brody (!) főszereplésével. A történet szerint Brody Tiberiust, a római hadvezért játssza, aki (a filmben legalábbis) megpróbálja átvenni az irányítást a Kínát és Nyugatot összekötő szárazföldi kereskedelmi útvonal, a "Selyemút" felett.


+1

Yakuza Apocalypse: The Great War of Underground AKA Gokudo Daisenso / 極道大戦争

Vámpírok, bérgyilkosok, yakuza, Takashi Miike…Főszerepben a java-i Yayan Ruhian, a Rajtaütés (ismertetőnk itt) csontropogtató akció-sztárja.

…folytatása következik!