Megtalálták Dracula sírját?! – lehet nem a legbölcsebb döntés kinyitni

Állítólag Olaszországban megtalálták Dracula sírját. És most ki akarják nyitni. Attól függetlenül, hogy remek horrorfilm plotját látjuk a történetben, azért erősen ajánlatos lenne nappal, karókkal felszerelkezve feltárni a sírt. :))

A számos irodalmi alkotást, filmet inspirált pop-kultúr-ikon és hírhedten sötét vámpír-fantáziaregényekkel tarkított életű Dracula házának, pincéjének, sírjának felfedezése mindig megdobogtatja a romantikus érzületű humanoidok szívét. Találtak már például Pécsett pincét, melyről később kiderült, hogy egy kósza elnevezésen kívül semmi nem köti Draculához a helységet…

És most, a legutolsó találgatások szerint ez lenne Vlad III, Wallachia hercege, más néven Karóbahúzó Vlad, vagyis Dracula sírja. Legalábbis a Daily Mail szerint. (helyileg Nápolyban, Santa Maria la Nova-ban található, a sárkány motívum Dracula nevére utalhat (draco latinul sárkány, románul ördög)

De vajon valóban ez lenne a vámpír-gróf sírhelye? Hogy került Olaszországba? És ha valóban ott fekszik, biztos jó ötlet a koporsót kinyitni?

Vlad 1431-ben született Segesváron, apja 1436-tól Havasföld uralkodója. Karakteréhez kapcsolt szadista húzásai valószínűleg gyermekkori élményeiből erednek: kisgyerekként oszmán túsz volt, sokszor kínozták, testvéreit megölték (nővérét megvakították, majd kivégezték). Miután állítólag apját Hunyadi János meggyilkoltatta, 1456-tól átvette Havasföld uralkodását, trónra lépése után karóba húzatta apja fő gyilkosait. Kínzás terén fantáziája határtalannak bizonyult, kedvenc módszerei között szerepelt az élve karóba húzatás, testcsonkítás, nyúzatás és – az ezek után megváltásnak tekinthető – lefejezés.

A kegyetlen uralkodó haláláról eltérőek a találgatások. Egyesek szerint 1476 decemberében kivégezték, mások szerint törökök elleni csatában halt meg Bukarest közelében, míg van olyan teória is, miszerint havasföldi bojárok gyilkolták meg.

És most előkerült egy olaszországi mese is.

Lánya, Maria Nápolyi családba házasodott, szövetséges örökbefogadottként az uralkodói udvarban élt. Állítólagos dokumentumok szerint váltságdíjat fizetett a törököknek apjáért, így kerülhetett Olasz földre.

Tény,

- a most talált sírhely ugyanott található, ahol lánya sírja
- a síron található szimbólumok erdélyi ház-ból származó egyénre utalnak
- a sárkány szimbólum Dracula nevére utalhat

Hogy Dracula olaszországi sírhelye valódi, vagy sem lényegtelen. A történet így is házborzongató és romantikus…
Azért nagyon óvatosan nyitnánk ki :)

ps.: az eddigi legendák szerint „Draculát” Snagovban, egy tó közepén lévő monostorban temették el. Román régészek már 1932-től ásatásokat végeztek a régi monostor kriptájában, de nem találtak emberi maradványokat, csupán díszes ruhákat és egy sárkányos gyűrűt