Szél támad – Miyazaki búcsúja

Hayao Miyazaki a japán animációs műfaj legismertebb művésze, varázslatos alkotásait mindig rendkívüli rajongással követi a közönség. Rendezőkent utolsónak titulált - egyértelűen a felnőtt közönségnek szánt - animációs filmjét mától a hazai mozik is vetítik. Bár már előző két filmjénél is felröppent a hír, miszerint azok lennének a mester-rendező utolsó alkotásai, most valóban úgy tűnik, a Szél támad c. a végső befejezése egy páratlan életműnek. Talán alátámasztja ezt az is, hogy az eddigi műveitől eltérően nem fiktív karakterekkel, hanem valós szereplőkkel dolgozik.

03.jpg

A lebilincselő és szomorú mese az alaptörténeten túl a modern Japán kialakulásának és kicsit Miyazaki életművének tükör-története. Életrajzi elemekkel átszőtt filozófikus rémálom-tanmese repülésről, alkotásról, háborúról, pusztításról, búcsúról.

„Jiro arról álmodik, hogy repülőgépeket tervez. Mivel gyerekkorától erős szemüveget hord, és emiatt reménytelen, hogy pilóta legyen belőle, 1927-ben csatlakozik a legnagyobb japán repülőgéptervező mérnökcsapathoz. Tehetségét korán felfedezik, és a világ legelismertebb tervezői között tartják számon, majd egész életében óriási lendülettel dolgozik a repülés technológiai fejlesztésén. A film élete krónikája, és mindazon eseményeké, amelyek komoly hatással voltak rá: az 1923-as nagy földrengés, a gazdasági válság, a tuberkolózis-járvány, vagy Japán bekapcsolódása a világháborúba.” (Port.hu)

01.jpg

Szél támad (Kaze tachinu), japán animációs film, 2013
Bemutató dátuma: 2014. június 19. (12 éven aluliaknak nem ajánlott!)


// Évek óta ismerem. Tudom, hogy nagy rajongó. Ezért megkérdeztem ColorSnailt, hogy hogyan is találkozott az animékkel, Miyazakival és ezzel a furcsa keleti világgal. //

?Írni róla? Hmmm. Mindjárt belecsapok a lecsóba. Pillanat a szókeresőt játszom. Nehéz őket megtalálni na. Ez az, így lesz ez -némi személyeskedés és már mondom is a frankót.

Szóval valahogy így kezdődött:

Tehát: pár éve egy szerencsétlen ázsiai-mozi-TV-semmittudót megkértek arra, hogy csavarjon ki valamit az agyából; bármit ami a StudioGhibliről szól. Persze, nagyon szívesen és mi az nekem; de:.. izé... miről is? A nagy animekészítő műhelyről Japánban. Aha valami rajzos-filmes animizé. (De mi az az anime?????)

07.jpg

És így kezdődött. Minden: megtanultam, hogy ez nemcsak gyerekműfaj -sőt.. (léteznek 18+ animék is!!); elmerengtem a készítés munkásságán(!) az egyetlen produkcióhoz szükséges elképesztő mennyiségű munkán; hogy a rajzolgatással mély tartalmak is kifejezhetők (hát még egy ColorSnail is lehet hülye); és hogy jó zene nélkül halálraítélt minden produkció; és legfőképpen: megismertem a Miyazaki és a Hiaishi neveket.

Miyazaki egy, és A rendező. Filmjeihez szinte kivétel nélkül Hiaishi szerezte a zenét. (Például ezt. Vagy ezt.)

Alig telt el egy kis idő, és mondták a hírek, hogy az általam éppen megkedvelt emberke visszavonul. De még alkot egy utolsót. Remélhetőleg nagyot.

Így jártam. De attól még nézhetem - és nézem! újra és újra - az eddigieket. Az új pedig most ért ide. És pár moziban megnézhető. Kéretik elmenni. Én tuti, egyáltalán, és elfogok. Addig meg a zenéjét hallgatom.

04.jpg

Az eddigiek (a linkek mögött a teljes filmek! tks, indavideó):

  • az élhet-e az ember a természettel, varázsokkal harmóniában? Egy kisgyerekeknek szóló, de a nagyobbaknak is sokat mondó Totoro, a varázserő titka. (Kéretik rábökni, és akkor már nézhető is.)
  • ugyanez, másképp, keményebben, végleges válasszal, semmiképpen sem kicsiknek: A vadon hercegnője
  • egy szívtipró, bujkáló, különutas varázslóról, és az átkokról szóló: A vándorló palota.
  • és ismét egy jövőben, fantáziavilágban játszódó: harmóniakék a természettel film: Nauszika, a szél harcosai.
  • és még sokan mások: (ügyesek letölthetik, én ehhez csiga vagyok): Spirited away, Kiki's delievery service, Ponyo a tengerparti sziklán, Laputa, az égi palota, Porco Rosso

És a legutóbbi most a magyar mozikba kerülő

Szél támad (Kaze tachinu), japán animációs film, 2013. Rendező: Hayao Miyazaki; Zene: Joe Hisaishi

Bemutató dátuma: 2014. június 19., 12 éven aluliaknak nem ajánlott!