Monster

Különleges hangulatú, nyomozós anime, Urasawa Naoki 1994-es mangája alapján. Az eredeti manga 7 évig készült, életútja során rengeteg díjat bezsebelt, a 2004-es anime adaptáció is rendkívül sikeres lett, majd a tavaly felröppent hírek szerint Guillermo Del Toro is tervezgette az HBO számára feléleszteni a mesterművet.01.jpg

A Monster összességében csak jókat érdemel: tálalásában rendkívül hosszú anime, de pont ez adja különlegességét, részletességét. Minden apró kocka kidolgozva, helyszínek, atmoszféra, beszéd, történetmesélés, animációk, minden összevág a meglehetősen sötét történettel. Lenyűgöző sztori, tele váratlan fordulatokkal, 100%ra kidolgozott karakterekkel és karakterformálással, Kojima Masayuki (Gunslinger Girl, Trinity Blood) rendezésében.

02.png

A történet főhőse Kenzou Tenma, egy Nyugat-Németországban dolgozó japán neurológus, agysebész Egzisztenciálisan mindene megvan: jó állás, kitűnő szakmai reputáció, magas pozíció, ráadásként az intézmény igazgatójának lányának a jegyese. Egy nap azonban élete 180 fokos fordulatot vesz: egy török férfit visznek be a kórházba, és azonnal meg kell műteni. Tenma épp nekikezdene, amikor hívatják, hogy egy híres személyiséget is meg kellene műteni, és ő elfogadja. Megmenti a „híresség” életét, viszont a török férfi meghal. Lelkiismeretfurdalástól gyötörve Tenma úgy dönt, nem fog még egy hibát követni: az emberek egyenrangúak, amikor az életről van szó. Következő páciense egy fejbelőtt kisfiú, akit lány ikertestvérével hoznak be a kórházba. A kislány sokkos állapotban van, és csak annyit mond: „Megölni...” Tenma épp nekikezdene a műtétnek, amikor egy politikust hoznak be…Gyors morális döntések a fejben, és végül úgy dönt, felettesei utasításainak ellentmondva inkább a kisfiút menti meg, ami örökre megváltoztatja az életét…

Döntésének következtében elveszíti állását, jegyesét, egyszóval mindent, ami eddig fontos volt számára. Pár nappal később holtan találják az igazgatót és két munkatársát. A halál oka: mérgezett cukorka… Elkezdődik a nyomozás, viszont csak egy ember van, akinek oka lenne a gyilkosságra, az pedig maga Tenma. És valójában itt indul a történet… egy különleges és hosszú utazás belső vívódásokkal, lelkiismereten, bosszúvágyon és emberségen keresztül.

10.png

A történeti szál egész Németországot körbefonja, rengeteg kaland, utazás, nyomozás, mellékszereplő, titkosrendőrség és miegymás üti fel a fejét. Sokszor a fájdalomban végérvényesen megmosolyogtató, ám drámaian végzetes részletekkel. A gonosz mivolta végig kérdőjeles (?), a szereplők élethűek, ám, mindenkinek megvan a sötét vagy jó oldala, bánata, félelmei, vágyai.

Az animációt a Madhouse, a Death Note anime különleges képi világáért is felelős stúdió készítette. Tőlük megszokott sötét, komor tálalásban vezetik fel és tartják meg a komoly, thrilleres hangulatot. Minden egyes képkockának jelentése van, és ehhez kitűnően párosul Haishima Kuniaki aláfestő zenéje.

Pszichológiai thrillerek kedvelőinek kötelező. (17+!)
A 74 részes sorozat online is megtalálható, pl. itt (eredeti nyelven, angol felirattal) vagy az IndaVideo-n is fellelhető pár rész (pl. 1. rész magyar felirattal itt)

Előzetes:

Ps. Mint a poszt elején megjegyeztük, remélhetőleg számíthatunk majd egyéb verziókra is, ugyanis jelenleg a New Line Cinema birtokolja a jogokat újabb adaptációk készítésére. Így hamarosan talán jön a Monster mozivászonra is…