De hogy kerülnek gumihók Magyarországra?

Magyar film japán szellemvilággal? Nos, Ujj Mészáros Károly 420 milliós állami támogatásból készült új filmje, a 'Liza, a rókatündér' a héten megérkezett a mozikba. Röviden: mágikus realizmus, szövevényes nyomozás és sok-sok románc várja a nézőket. No meg japán pop-zene.

Magyar film japán szellemvilággal? Nos, Ujj Mészáros Károly 420 milliós állami támogatásból készült új filmje, a 'Liza, a rókatündér' a héten megérkezett a mozikba. Röviden: mágikus realizmus, szövevényes nyomozás és sok-sok románc várja a nézőket. No meg japán pop-zene.

Szeret - Nem szeret - Magyar fantasy - Japán folklór

A film története szerint Liza (Balsai Móni) azt gondolja, biztosan japán rókatündér-átok sújtja (a japán mitológiában kicune, a koreaiban kumiho, a kínaiban hulicsing), mert minden pasijelöltje elpatkol. Liza - a feltűnően csinos, ám nagyon szerény lány - a japán nagykövet özvegyét (Molnár Piroska) ápolja. A szereplőgárdában feltűnik továbbá Szabó Győző, Reviczky Gábor és Hajdú Steve is. Valamint David Sakurai, egy Dániában született, majd Ázsiában karriert építő színész, aki egy japán popénekes szellemét alakítja. Szerepéhez illően hangulatos japán táncdalok is készültek a filmhez, a szöveget Eiko Toda, a zenét pedig Tövisházi Ambrus jegyzi.Kumiho_600x600.jpg

De mik is azok a gumihók?

Az ázsiai néphagyományban egy természetfeletti lény, kilenc farkú rókaszellem, amely könnyedén változtatja az alakját, de legszívesebben gyönyörű ifjú hölggyé változik, és férfiakat csábítgat, hogy megegye a májukat, szívüket. Mágikus erővel rendelkeznek, halhatatlanok, erősek és bölcsek. Minél több farokkal ábrázolják őket, annál idősebbek és annál nagyobb erőt tulajdonítanak nekik, úgy tartják egy róka 100 évente növeszt egy farkat, és amikor eléri a kilencediket, akkor a bundája fehérré, vagy arannyá változik. Általában veszélyes lények, de néhány mesében feltűnnek jószívű verzióban is. Az alakok a mondák szerint sokszor tudnak emberi formát felvenni, az egyetlen módja a mesékben, hogy hatalmas pusztító erejét megfékezzék, hogy különleges technikák segítségével egy emberi lény testébe zárják.

A modernkori művészetekben is rengetegszer szerepelnek rókadémonok, megjelennek filmekben, szappanoperákban (pl. My Girlfriend is a Gumiho, 2010), animékben (pl. Naruto), képregényekben (pl. The fox Sister), és videójátékokban (pl. League of Legends: Ahri) is. Személyes kedvenc a Painted Skin című kínai wuxia Donnie Yen-nel a főszerepben.

 

Ahri, the Nine tailed Fox

Goddess and a Nine-tailed Foxby Myunfelia

 

És Liza, a magyar változat :) 

Liza, a rókatündér, 2014 --- magyar romantikus vígjáték. Rendező: Ujj Mészáros Károly, forgatókönyvíró: Hegedűs Bálint, Ujj Mészáros Károly. Főszereplők: Balsai Mónika (Liza), David Sakurai (Tomy Tani), Bede Fazekas Szabolcs (Zoltán Zászlós), Schmied Zoltán (Henrik), Molnár Piroska (Tanaka Márta), Cserna Antal (Károly), Reviczky Gábor (Ezredes)

Február 19-től a mozikban, Facebook oldal itt

"A trailer láttán még könnyen az merülhetett fel bárkiben, hogy itt jön az első magyar Wes Anderson-koppintás, de erről szerencsére szó sincsen. Ha már mindenképp ismerős hangulatokat kéne felidézni, akkor Murakami tűnne kézenfekvőbbnek, de a kapitalista-szocreál hangulatú fiktív Budapesten játszódó film remekül teremt saját világot, amit aztán végig nagyon ügyesen lak be." --- 444 ajánló