Koreai Kulturális Fesztivál Budapesten

Ingyenes kulturális fesztivált szervez október 3. és 12. között a Koreai Köztársaság Nagykövetsége és annak szervezetei Budapesten, Korea államalapítási ünnepének alkalmából. A rendezvényen koreai vásár, gasztronómiai sétány, k-pop táncverseny, divatbemutató, kiállítások, zenés és táncos előadások várják az érdeklődőket. A programoknak a Koreai Kulturális Központ, a Hagyományok Háza, a MOM Kulturális Központ és a Sirály sétány biztosítja a helyszínt.

Az eseménysorozatot október 3-án este a Hagyományok Háza színpadán A király egy napja című táncelőadás nyitja meg a Nemzeti Gugak Táncszínház együttesének előadásában, élő zenei kísérettel.

Az előadás Korea múltjába nyújt betekintést, megjelenítve a királyi palota egy ünnepélyes estjét.

Október 7-én a MOM Kulturális Központ előtt található Sirály sétányon kulturális programok, vásár, koreai vállalatok standjai és gasztronómiai sétány várja a látogatókat. A k-pop zenét kedvelők 16 órától meghallgathatják kedvenc dalaikat és versenyen mutathatják meg tánctudásukat.

Ugyanezen a napon rendezik meg a Koreai Kulturális Központban a hivatalos koreai nemzeti ünnep zártkörű fogadását a "kontinenseken átívelő barátság" jegyében.

Hét koreai képzőművész koreai tradicionális színekkel és technikával készült, modern formába öltött alkotásait mutatja be A modernitás jelei és a koreai tradíciók című tárlat október 8. és november 30. között a Koreai Kulturális Központban. A kiállításon többek között kőből készült installációk, meditatív fotográfiák, koreai lakk- és textilművészet is helyet kap.

A Koreai Kulturális és Információs Szolgálat (KOCIS) Talk Talk Korea címmel 2013 óta hirdet pályázatot külföldieknek. A nemzetközi pályázaton idén 143 ország, köztük Magyarország is számos pályaművel képviseltette magát. Október 8-tól november 30-ig a Koreai Kulturális Központ kiállítóterében a 2014. és 2015. évi versenyek díjazott alkotásait felvonultató kiállítás látható.

A fesztivál záró előadásán az Oulime Együttes és a Pocheon Városi Művészeti Társulat közösen lép a MOM Kulturális Központ nagyszínpadára október 12-én este. Láthatatlan határvonal című előadásuk a Jin Szigeti Szelleműző (Jindo Sitgimgut) sámánszertartás hagyományából merít. A darab fontos eleme, hogy modern formába öntötte a szelleműző szertartást (gut) és a sámánhitet megjelenítő művész karakterét, a sámánt (mudang).

A programokra a belépés ingyenes, azonban a korlátozott férőhelyek száma miatt az október 3-i és 12-i előadásokra előzetes regisztráció szükséges a www.koreaikultura.hu honlapon.