Kanbari nyūdō – a fürdőkben kukkoló Yokai (démonszellem)

kanbarinyuudou-watermark.png

Kanbari nyūdō - 加牟波理入道 - かんばりにゅうどう

Előfordulása: Egy évben egyszer, Újév éjjelén tűnik fel. Általában fürdők ablakaiban ólálkodik szerzetesi gúnyára hasonlító ruhában, félig takarva rettenet-szőrös testét.

Hogy mit is tesz Kanbari nyūdō miközben embereket kukkol a WC-ablakból nem lehet pontosan tudni. Megjelenéséről ellentmondó beszámolók szólnak, de annyi bizonyos, hogy szilveszterkor mellékhelységek ablakában leselkedik és emberek fülébe kakukkol – balszerencsét hozva ezzel az áldozatokra és az elkövetkező évükre. Egyes mendemondák szerint hangja székelést gátló átkot hordoz, mások szerint fizikai kontaktusba is léphet, megpróbálhatja megtámadni/megnyalni a kiszemelt egyént.

Bátraknak: Ha ma éjjel 1 és 3 óra közt a WC-be nézel és háromszor elkántálod hangosan a „ganbari nyūdō” szavakat, egy emberi fej fog megjelenni a lyukban. A fejet kiszeded és kimono-d bal ujjába csúsztatod, majd ismét vissza a csészébe aranyérmévé változik. (vagy selyemruhába takarva valaki szobájában elrejtve, annak kicsomagolása után aranykupaccá változik)

Babonásoknak: Szilveszter éjjel a fürdőszobába lépve a “ganbari nyūdō, hototogisu!” varázsszavak a démont távol tartják, így következő évünk biztos nem lesz átkozott.

Tuti tipp: ha Kanbari nyūdō-t hallasz ma éjjel kakukkolni a toilet-ablakból, ne felejts el ugatni. 100% elűzi a balszerencsét.

Kép és forrás: Matthew Meyer