Rajtaütés 2

Ultraerőszakos és ultralátványos darálás két és fél órában. Avagy elődjéhez hasonlóan a Rajtaütés második része is egy művészien kivitelezett akciópornó, végletekig lineáris hentelés-sorozat extrém helyszínekkel megtoldva. Tisztességes iparosmunka az ázsiai mozik letisztult történetmesélésével, nyomokban a hongkongi triád-mozik férfikönnyes drámáinak szappanjával és a japán filmek vérfürdővel telített pókhálóival.

the-raid-2.jpg

Gareth Evans akció-orgiája időben ott folytatódik, ahol az előző rész abbamaradt. Rama arra kényszerül, hogy elvállaljon egy veszélyes küldetést, mert csak így tudhatja biztonságban a családját. A feladat, beépülni a helyi maffiába és a főnök fián keresztül bizonyítékot szerezni a rendőrséget is átszövő korrupcióra. Az egyetlen ember, akiben megbízik Bunawar, aki a rendőrség korrupcióellenes csoportját vezeti. Rama a kegyetlen bűnöző, Bangun behajtója lesz, miközben belső ellentétek is zúzzák a helyi szervezetet.

Annak ellenére, hogy a forgatókönyv végletekig egyszerű, a beépített rendőr történetét sokan elmesélték már, a dialógusok sokszor egy elfuserált videójáték köztes jeleneteire emlékeztetnek (nem beszélve a végső boss-fightról - haha), a szimpatikus főkarakter és a pörgős harcjelenetek kompenzálják az arra vevő közönséget. Mert bizony ritkán látott akciókból nincs hiány. Ami működött az első részben, hibátlanul működik a folytatásban is: hihetetlen gyorsasággal pörögnek a harcok, repednek a csontok, szakadnak az izmok, szóródnak a golyók és egyéb tárgyak. Nyakba, fejbe, lábba. Mindenhova. A verekedések alat a kamera körbejárja a szereplőket, lélegzetelállító közelségbe hozva így az eseményeket.

A végeredmény pedig: a néző szájtátva bámulhatja, hogy hogyan kell például 2 kalapáccsal, egy metrókocsiban, fehér kánikula-ruhában, tökélyre fejlesztett légies mozdulatokkal szétaprítani pár arcot, vagy hogyan kell szűk autóban, néhány hulla felett, vezetés közben csontokat törni, vagy nem utolsósorban csúszós sárban verekedni… Akciófilm-kedvelőknek kötelező darab.

Rajtaütés 2 (The Raid 2: Berandal), 2014. Indonéz akció, krimi, thriller Rendező: Gareth Evans Forgatókönyv: Gareth Evans Főszereplők: Iko Uwais, Yayan Ruhian, Arifin Putra

The Raid 2: Berandal (2014)