Freeze

2017.júl.08.
Írta: Hysteriaaa komment

Koreai Főzőverseny 2017 - Találj rá Koreára! - élő

Másodszor kerül megrendezésre a koreai konyhaművészetet népszerűsítő főzőverseny, Global Taste of Korea 2017 néven. Az eseményt a Koreai Kulturális Központ szervezi, élőben Facebookon közvetítik.
A versenyzőknek magyar konyhákban is könnyen elkészíthető koreai ételt kell készíteniük. 

A szabályok alapján a szakácsok 7 perc alatt kiválaszthatják az alapanyagokat, 5 perc áll rendelkezésre a "bevásárlásra" és 1.5 óra a főzésre.

A versenyt itt tudod élőben követni

Címkék: gasztro, korea

Itt a legjobb #mannequinchallenge videó mára*

Hacsak nem egy barlangban, vagy egy elhagyatott űrbázison töltötted az elmúlt pár hónapot, akkor bizonyára tudod mi az a 'Mannequin Challenge'-nek hívott újabb kihívás-őrület, ami a népszerű videómegosztókon tombol és jó néhány kreatív megoldás is született már eddig a témában. Ha mégsem: csupán annyi a lényege, hogy viaszbábúvá meredt társaságokat filmeznek le. Te pedig tátott szájjal bámulod ;)

Tovább

Egy újabb őrület: nézd élőben, ahogy mások esznek

Ugyan Dél-Koreában már 2010 óta népszerű az élőben közvetített videós „közösségi evés” jelensége, mostantól a Twitchen is nézheted, ahogy mások - első ránézésre eléggé bizarr, de néha tényleg szórakoztató formában - a napi energiabevitelükről gondoskodnak, vagyis… (khm) táplálkoznak…

mokbang.jpgFizetéskiegészítésnek sem rossz: Ő például 9000 dollárt keres havonta az evős videóival.

Tovább

A szobalány // The Handmaiden

A világ legismertebb dél-koreai rendezője, Park Chan-Wook olyan remekművekkel alapozta meg hírnevét, mint a Bosszú-trilógia – köztük az Oldboy – vagy legutóbb az amerikai produkcióként, Mia Wasikowska és Nicole Kidman főszereplésével készült Vonzások. A fekete humoráról és sötét, feszített tempójú filmjeiről híres mesterrendező Berlinben korábban Arany Medvét, Velencében Kis Arany Oroszlánt, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon pedig a Zsűri Díját és a Nagydíjat már egyaránt elnyerte, legújabb mozijával pedig ismét a cannes-i versenyprogramban mutatkozik be a világ előtt.

Tovább

Rajtaütés 2

Ultraerőszakos és ultralátványos darálás két és fél órában. Avagy elődjéhez hasonlóan a Rajtaütés második része is egy művészien kivitelezett akciópornó, végletekig lineáris hentelés-sorozat extrém helyszínekkel megtoldva. Tisztességes iparosmunka az ázsiai mozik letisztult történetmesélésével, nyomokban a hongkongi triád-mozik férfikönnyes drámáinak szappanjával és a japán filmek vérfürdővel telített pókhálóival.

the-raid-2.jpg

Tovább

Kanbari nyūdō – a fürdőkben kukkoló Yokai (démonszellem)

kanbarinyuudou-watermark.png

Kanbari nyūdō - 加牟波理入道 - かんばりにゅうどう

Előfordulása: Egy évben egyszer, Újév éjjelén tűnik fel. Általában fürdők ablakaiban ólálkodik szerzetesi gúnyára hasonlító ruhában, félig takarva rettenet-szőrös testét.

Hogy mit is tesz Kanbari nyūdō miközben embereket kukkol a WC-ablakból nem lehet pontosan tudni. Megjelenéséről ellentmondó beszámolók szólnak, de annyi bizonyos, hogy szilveszterkor mellékhelységek ablakában leselkedik és emberek fülébe kakukkol – balszerencsét hozva ezzel az áldozatokra és az elkövetkező évükre. Egyes mendemondák szerint hangja székelést gátló átkot hordoz, mások szerint fizikai kontaktusba is léphet, megpróbálhatja megtámadni/megnyalni a kiszemelt egyént.

Bátraknak: Ha ma éjjel 1 és 3 óra közt a WC-be nézel és háromszor elkántálod hangosan a „ganbari nyūdō” szavakat, egy emberi fej fog megjelenni a lyukban. A fejet kiszeded és kimono-d bal ujjába csúsztatod, majd ismét vissza a csészébe aranyérmévé változik. (vagy selyemruhába takarva valaki szobájában elrejtve, annak kicsomagolása után aranykupaccá változik)

Babonásoknak: Szilveszter éjjel a fürdőszobába lépve a “ganbari nyūdō, hototogisu!” varázsszavak a démont távol tartják, így következő évünk biztos nem lesz átkozott.

Tuti tipp: ha Kanbari nyūdō-t hallasz ma éjjel kakukkolni a toilet-ablakból, ne felejts el ugatni. 100% elűzi a balszerencsét.

Kép és forrás: Matthew Meyer

Animekarácsony 2015 Csillagok Háborúja hangulatban

Közeleg a tél legnagyobb animés/geek bulija, az AnimeKarácsony, ahol három helyszínen ismét szórakoztató műsorok, versenyek, bazár, cosplay és rengeteg videojáték, sci-fi, fantasy program vár. Lesz kalandpark, Just Dance, rajzcsata, J/K/Pop/Rock, többek közt megtudhatod hogyan készíts rohamosztagos páncélt otthon és ki a leggonoszabb karakter az Univerzumban.

Tovább

Liza, a Rókatündér ismét feltűnik a MondoCon-on

Októberben ismét megrendezésre kerül Magyarország legnagyobb animés geek rendezvénye, a MondoCon. A már megszokott programokon felül számíthatunk majd még több játékra, e-sportra, bemutatókra, jelmezes figurák tömegére, valamint a legkülönfélébb hazai rajongói klubok is képviseltetik magukat (Star Wars, Dr. Who, Gyűrűk Ura, Trónok Harca, stb.). Tehát néznivaló lesz bőven, és hogy ne maradjunk éhen sem, több budapesti japán, távol-keleti étterem is kitelepül a rendezvényre.

Tovább

Koreai Kulturális Fesztivál Budapesten

Ingyenes kulturális fesztivált szervez október 3. és 12. között a Koreai Köztársaság Nagykövetsége és annak szervezetei Budapesten, Korea államalapítási ünnepének alkalmából. A rendezvényen koreai vásár, gasztronómiai sétány, k-pop táncverseny, divatbemutató, kiállítások, zenés és táncos előadások várják az érdeklődőket. A programoknak a Koreai Kulturális Központ, a Hagyományok Háza, a MOM Kulturális Központ és a Sirály sétány biztosítja a helyszínt.

Az eseménysorozatot október 3-án este a Hagyományok Háza színpadán A király egy napja című táncelőadás nyitja meg a Nemzeti Gugak Táncszínház együttesének előadásában, élő zenei kísérettel.

Az előadás Korea múltjába nyújt betekintést, megjelenítve a királyi palota egy ünnepélyes estjét.

Október 7-én a MOM Kulturális Központ előtt található Sirály sétányon kulturális programok, vásár, koreai vállalatok standjai és gasztronómiai sétány várja a látogatókat. A k-pop zenét kedvelők 16 órától meghallgathatják kedvenc dalaikat és versenyen mutathatják meg tánctudásukat.

Ugyanezen a napon rendezik meg a Koreai Kulturális Központban a hivatalos koreai nemzeti ünnep zártkörű fogadását a "kontinenseken átívelő barátság" jegyében.

Hét koreai képzőművész koreai tradicionális színekkel és technikával készült, modern formába öltött alkotásait mutatja be A modernitás jelei és a koreai tradíciók című tárlat október 8. és november 30. között a Koreai Kulturális Központban. A kiállításon többek között kőből készült installációk, meditatív fotográfiák, koreai lakk- és textilművészet is helyet kap.

A Koreai Kulturális és Információs Szolgálat (KOCIS) Talk Talk Korea címmel 2013 óta hirdet pályázatot külföldieknek. A nemzetközi pályázaton idén 143 ország, köztük Magyarország is számos pályaművel képviseltette magát. Október 8-tól november 30-ig a Koreai Kulturális Központ kiállítóterében a 2014. és 2015. évi versenyek díjazott alkotásait felvonultató kiállítás látható.

A fesztivál záró előadásán az Oulime Együttes és a Pocheon Városi Művészeti Társulat közösen lép a MOM Kulturális Központ nagyszínpadára október 12-én este. Láthatatlan határvonal című előadásuk a Jin Szigeti Szelleműző (Jindo Sitgimgut) sámánszertartás hagyományából merít. A darab fontos eleme, hogy modern formába öntötte a szelleműző szertartást (gut) és a sámánhitet megjelenítő művész karakterét, a sámánt (mudang).

A programokra a belépés ingyenes, azonban a korlátozott férőhelyek száma miatt az október 3-i és 12-i előadásokra előzetes regisztráció szükséges a www.koreaikultura.hu honlapon.

Ázsiai Oscar-jelöltek

TheAssassinCannes.jpgOktóber elsejével lejár a határideje a 88. Akadémiai Award Legjobb Idegennyelvű film nevezésének (alias a legjobb idegennyelvű filmért járó Oscar-díj). Ebből a közel 60 filmből január 14-re választják majd ki azt az öt alkotást, akik febr. 28-án, a Hollywoodi Oscar-gálán részt vehetnek.

Mi most Ázsia nevezőiből válogattunk…


Saul fia

„Fél-ázsiai országként” nulladik pontban kötelességünk megemlíteni Magyarországot, amit (természetesen) a cannesi Grand Prix díjat vitt, Nemes László rendezte ’Saul fia’ képvisel majd. Az auschwitzi történet már önmagában groteszk: Saul a haláltábor közepén, ahol minden az elmúlásról szól, a végtisztességet próbálja megadni egy embertársának.


Sado

A koreai fimek közül egy XVIII. században játszódó kosztümös drámát, a ’Sado’-t (사도 ) /angolul: The thrones/ érte a megtiszteltetés, hogy országát képviselje. A filmet a Hope rendezője, Lee Joon-Ik dirigálta, és itt is feldolgozandó téma az emberi kegyetlenség: a király saját fiát – őt uralkodásra képtelennek ítélve – egy ládába zárva megöli. Főszerepekben: Moon Geun-Young (Love me not; Two sisters; The painter of wind…), Song Kang-Ho (Szomjúság; Vértestvérek; A jó, a rossz és a furcsa…), Yoo Ah-In (Antique bakery; Punch..)


100 yen love

A japán Masaharu Take (In the hero; Cafe Seul…) rendezte 100 yen lovevérbeli szociodráma, főhősének életét a box – és boxoló szerelme – változtatja meg. ............... Alakításával Sakura Ando (For love’s sake; Our homeland; The samurai that night) mind a Kinema Junpo (japán filmekkel foglalkozó médium) 2015 legjobb színésznőjének kijáró díját, mind a Blue Ribbont átvehette.


Wolf Totem

A kínai-francia koprodukcióban készült kalandfilm, a Wolf Totem folytatja a francia rendezővel büszkélkedő kínai éremjelöltek sorát. (a tavalyi jelölt, Ye Ying - Le promeneur d'oiseau –The nightiangle szintén koprodukció). A Jean-Jacques Annaud, a Hét év Tibetben rendezője ’visszatér a hegyek közé’, csak a helyszín most Inner Mongolia (Kínához tartozó autonóm terület), és 1967-et írunk.


The Assasin

A tajvani filmipar egy tajvani-kínai-hong-kongi koprodukcióban készült akciófilmmel, The Assasin-nal indul. És a kezdet biztató, hiszen a rendezéséért Hou Hsiao-Hsien Cannesban a legjobbnak járó trófeát vehette át. Ezzel kvalifikálva a filmjét a januári megmérettetésre.

Egy nap koreai dráma

Ha szereted a koreai mozit és sorozatokat, mindenképp ajánlott program a Koreai film- és drámaközösség egész napos filmes rendezvénye ([KA:KON]*), ahol koreai filmek mellett drámasarok, koreai ételek, előadások és számos más program is várja az érdeklődőket. A belépés ingyenes, de a filmvetítések regisztrációhoz kötöttek.
Codename_Jackal_0014.jpg

Tovább

Egy kis koreai gasztronómia Magyarországon

A koreai, thai, japán konyhában használatos alapanyagokat importáló Pan Asia cég világszerte arra vállalkozott, hogy az ázsiai ízeket becsempéssze az emberek konyhájába. Legújabb üzletük K-FOOD néven fél évre az Ázsia Centerbe költözött, így - többek közt - a távol-keleti konyha nagy rajongójaként ennek hivatalos megnyitóján néztem (volna) körül.

Szemesnek áll a világ

Tehát a feladat adott volt: időben odaérni, mindent észrevenni, megjegyezni, leírni.

A helyszín megtalálása kisebb kihívásnak tűnt, hisz belvárosiként, ha valami gyalog/rollerrel és/vagy 2 átszállással nem közelíthető meg, már szinte világkörüli útnak számít, s egyébként is „ezer éve” nem jártam az Ázsia Centerben, ráadásul valahol elkavartam a szemüvegem, ami megnehezítette a buszok táblájának felismerését :). (ps. Soha de soha ne hagyd a szemüvegedet ráülhető helyen. Mert kilapul. Te meg csak pisloghatsz.)

... végül szemtelenül, és megkésve bár, de odaértem.

Koreai történelem

022.jpgA megnyitó során Yim Geun-hyeong, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete köszöntőbeszédében említette, hogy egy nép gasztronómiájában benne van a történelme. Ez szöget ütött a fejembe, s elhatároztam, hogy falni fogom a tudományt. Bekebelezem, hátha a részemmé válik és megnő tőle az eszem.

Így aztán elsősorban mindent megkóstoltam. (a gyakorlati oktatás részeként)

088.jpgEttem valami nagyon csípős paradicsomos halasat (duckbokki), meg átlátszótésztás gombásat (japchai), meg rizstekercset (kimbap). Megfigyeltem, hogy mások hogy kevernek egy igen nagy lábas káposztás répásat szósszal össze. (a bibimbapot közvetlen étkezés előtt keverik együvé- állítólag ettől lesz igazi), és ezen a leckén is átrágtam magam. Kezdtem igazi történésznek érezni magam.

Hogy legközelebb is legyen eszem, szereztem útmutatót (A program részeként a magyar nyelven kiadásra került, a koreai konyhát bemutató „Hansik” című könyv elérhető volt.), és a szalagvágás után az újonnan nyílt boltban körbenéztem alapanyagügyben. Kisebb bolt nagyon sokfélével. Jó lesz ez.

Egy kicsi mozgás...

099.jpgAmíg vártam, hogy ez az egész íz-kavalkád lentebb csússzon, elmerengtem az egészséges életmódon, meg a mozgás és a sport fontosságán. Elkezdődött a Home Made Asia K-Pop bemutatója: hogy ezek milyen jók, és mennyit mozognak... fantasztikus. De könnyű nekik. Az elmúlt órában nem végeztek ilyen fontos és komoly gasztrokutatást, és különben is alapjáraton feleakkorák.

Majd a tradicionális táncot bemutató Mugunghwa folytatta a sportot. Ők már lassabbak, nem vibrálnak, de ugyanúgy fáradhatatlanok. Sejtelmesen suhogó szoknyák, lágy fátylak, csattanó legyezők. Elegáns.

A Máté Taekwondo meg valami igen ütőset hozott. Na jó, rugósat. Precíz, erős, pontos, energikus.... félelmetes mozdulatok. Soha nem hittem, hogy egy küzdősport lehet szép. Pedig de.

Egész úton hazafele

033.jpg

Már a buszon elhatároztam magam: főzni fogok, meg egészségesen élni, meg egyáltalán. Fakanalat már láttam, van fazekam is, és egy újabb ázsiai bolt révén alapanyagom is lesz. Hogy mit főzzek, azt majd megmondja szakácskönyv. A sportot még alaposabban át kell gondolni, de addig is zöldséget, meg fermentáltakat eszem, és a pizzára rá se nézek. /ColorSnail/

(A képekért köszönet a Home Made Asia csoportnak)

(( Ps.: Hiába okosítottam magam ki, valamit nem értek. Ha a hagyományos koreai konyháról olvasgatok, akkor az újvilági paprika hogy kerül bele a történelembe? ))

(( Ps2.: A paprika miatt? ... Tényleg hasonlít a magyar étkekhez.))

Címkék: gasztro, ColorSnail

Szamuráj a konyhában – Japán filmhét

Japán filmhetet tart a Toldi mozi Június 8-13. között a Japán Alapítvány rendezésében.

A vetített filmek központi témája idén a japán élet sarokköve: a konyhaművészet lesz. A válogatásba bekerült hat, az elmúlt évek terméséből szemlézett alkotás szórakoztató és elgondolkodtató módon mutatja meg, mennyire fontos helyet foglal el az evés és a főzés az életben, és hogyan kapcsolja össze az odaadással elkészített étel az emberek szívét.

A belépődíj vetítésenként 500 Ft (kivéve a nyitóelőadást, mely ingyenes), a filmeket japán nyelven, angol felirattal, választható magyar hangbemondással vetítik.szamuraj_a_konyhabansmall.jpg

Tovább

Cannes 2015: Három ázsiai film az Arany Pálmáért

Ma nyitotta kapuit Cannes-ban a világ legismertebb és legnagyobb presztízsértékkel bíró filmfesztiválja, ahol idén összesen 19 film indul az Arany Pálma díjért. A francia Riviérán tartott mozgóképes esemény május 24-ig tart és a versenyprogram színes palettáján a javarészt európai filmek mellett pár ázsiai, két amerikai, valamint nem utolsósorban egy magyar film (Nemes Jeles László Saul fia című mozija) is megméretteti magát. A nemzetközi zsűrinek rendhagyó módon két elnöke is lesz, Joel és Ethan Coen.

Tovább

A World Without Thieves - kínai tolvaj-romantika

Az akció, és a kifordított helyzek kedvelőinek egy Feng Xiaogang rendezte kínai film.
Wang Bo (Andy Lou) és Wang Li (Rene Liu) a tökéletes tolvajpáros. Együtt zsarolnak, lopnak, élnek.
Amikor azonban eléjük kerül egy rivális banda, és egy naiv áldozat, (Baqiang Wang), az asszonyka mindenféle érzelmi (és karmanövelési okokból) védelezőjévé, Bo pedig a helyzet áldozatává válik.

Tovább

Mentsétek meg a zöld bolygót!

Groteszk dél-koreai kultusz-sci-fi. Egy szende méhészről, akinek az az elmélete, hogy a társadalom minden problémája az ufóktól származik. Így világmegmentő megoldásként elrabolja egy gyógyszergyár vezérigazgatóját, mert azt feltételezi róla, hogy az Androméda bolygóról érkezett alien. Alapmű, és persze a filmből megtudjuk miért/mitől (is) kell megmenteni a Földet...

Tovább

De hogy kerülnek gumihók Magyarországra?

Magyar film japán szellemvilággal? Nos, Ujj Mészáros Károly 420 milliós állami támogatásból készült új filmje, a 'Liza, a rókatündér' a héten megérkezett a mozikba. Röviden: mágikus realizmus, szövevényes nyomozás és sok-sok románc várja a nézőket. No meg japán pop-zene.

Tovább

Tigrisek, vámpírok és nagy visszatérések – 2015 legjobban várt ázsiai filmjei /1.

A látvány-orgiára koncentráló, ám kicsit lapos, illetve sok csalódást (azért szerencsére némi meglepetést is) hozó 2014-es ázsiai filmfelhozatal után reménykedve tekintünk 2015 felé. Többek közt visszatér majd mindenki kedvenc kardozós-repkedős Tigris és Sárkánya, a hongkongi mesterrendező Kar Wai Wong egy szerelmi háromszöggel készül újra meghódítani a mozivásznat és talán a japán filmes fenegyerek Takashi Miike is tud majd javítani kissé elvesztett renoméján legújabb őrült, vámpíros yakuza-filmjével.


An Inspector calls AKA 神探驾到

J. B. Priestley ‘Váratlan vendég’ című színdarabját már sokan  feldolgozták, most épp Herman Yau (Endless Love, IP Man) a soros. A történet szerint egy átlagos brit családi vacsorát egy váratlanul betoppanó nyomozó szakít meg, aki egy fiatal lány gyilkosságának ügyében nyomoz. Rejtély, nyomozás, nézőpontok minden szereplő szemszögéből fekete humorral átitatva.

Főszerepben HK nagyágyúi: Louis Koo (Drogháború), Eric Tsang (Szigorúan piszkos ügyek), de Donnie Yen is feltűnik. Megjelenés 2015 tavasz.


Assassination AKA Amsal / 암살

A műfajok keveréséről és sokszínű karaktereiről híres ’The Thieves’ direktor Dong-Hoon Choi ezúttal is szórakoztató filmmel érkezik. Bár a plot szerint ügynökös-bérgyilkosos moziról van szó (koreai szeparatisták akarnak eltenni láb alól egy japán csoportot), majdnem biztos, hogy nem a politikai mondanivalóra lesz kiélezve a film.

Mindenesetre a szereposztás kitűnő: a mesterlövész szerepében Gianna Jun (Az én pimasz barátnőm), a bérgyilkost Jung-woo Ha (A sárga tenger - ismertetőnk itt) játssza, ügynökként pedig Lee Jung-Jae (Il Mare) tűnik fel.


Attack on Titan AKA Shingeki no Kyojin / 進撃の巨人

Az ‘Attack on Titan’ című manga rég várt élőszereplős feldolgozása. A projectet pár éve jelentették be, azóta rendezőt is váltott, buktatója a hatalmas titánok vászonra vitele, amit végül félig színészekkel oldott meg a rendező. (ebben a Subaru reklám-előzetesben be is mutatja hogyan).

A 2013-as anime nagy sikere után ez a feldolgozás is sikerre van kárhoztatva. Legalábbis reméljük :)


The Bodyguard AKA 暴走迷城

Sammo Kam-Bo Hung több mint 15 év kihagyás után ismét visszatér a rendezői székbe egy thrillerrel, Andy Lau –val a főszerepben. (Eredetileg Jackie Chan-nek lett felajánlva a főszerep, de éppen akkori magánéleti zűrjei miatt passzolta…) Így előzetesben a film történetével és a rendező életrajzával nem húznánk direkt párhuzamot, de khmmm… gyanúsan hasonló a sztori-line: sokat tapasztalt testőrünk nyugdíjba vonul, s egy vidéki faluban tengeti öreg napjait, ahol minden tudását újra felelevenítve egy fiatal lányt és apját kell a helyi rosszarcoktól megmentenie…


The Boy and the Beast AKA Bakemono no ko / バケモノの子

Magányos kisfiú barátsága egy „szörnyeteggel” egy képzeletbeli világban. Japán animációs film Mamoru Hosoda (Az idő fölött járó lány) rendezésében.


The Ferryman AKA 酒国英雄之摆渡人

A hongkongi mesterrendező Kar Wai Wong (Csungking expressz, Szerelemre hangolva) 2015-re beharangozott filmje, egy festővel és körülötte forgó szerelmi háromszögekkel. Wei Tang, Takeshi Kaneshiro, Tony Chiu Wai Leung és a már fentebb említett koreai (!) Gianna Jun a főszerepekben (OMG :)).

Reméljük 2015-ben valóban megjelenik, minden szempontból kötelező darab lesz.


Lady AKA Agasshi / 아가씨

Chan-wook Park (Bosszú trilógia, JSA), Hollywood és némi rövid- és kísérleti film után visszatér a már jól ismert hazai terepekre (tudom, tudom egy Stoker ismertetővel még adós vagyok….), és ismét Koreában forgatja legújabb thrillerét. Ami kosztümös és egészen biztosan dark mese lesz, ahogy azt a mestertől megszoktuk.


Big Tiger AKA The Giant Tiger / Daeho / 대호

Park Hoon-Jung (I saw the Devil) és Choi Min-Sik (Oldboy) egy tigris vs. vadász vs. természet túlélő horrorban? Kötelező darabnak tűnik látatlanban is.


Crouching Tiger, Hidden Dragon II: The Green Legend AKA 卧虎藏龙Ⅱ青冥宝剑

“egy elvesztett szerelem, egy legendás kard és egy utolsó esély a megváltásra”

Ang Lee nagysikerű Tigris és Sárkány c. kardozós, repkedős fantasy wuxia-jának második része, ezúttal Woo-ping Yuen rendezésében Donnie Yen és Michelle Yeoh főszereplésével. Ez lesz az első olyan film, amely egyidőben kerül forgalmazásra az IMAX mozikban és NetFlix-en.


Dragon Blade AKA Tian Jiang Xiong Shi / 天将雄狮

Történelmi drámának álcázott óriás-költségvetésű kosztümös, kínai kalandfilm Jackie Chan, John Cusack (!) és Adrien Brody (!) főszereplésével. A történet szerint Brody Tiberiust, a római hadvezért játssza, aki (a filmben legalábbis) megpróbálja átvenni az irányítást a Kínát és Nyugatot összekötő szárazföldi kereskedelmi útvonal, a "Selyemút" felett.


+1

Yakuza Apocalypse: The Great War of Underground AKA Gokudo Daisenso / 極道大戦争

Vámpírok, bérgyilkosok, yakuza, Takashi Miike…Főszerepben a java-i Yayan Ruhian, a Rajtaütés (ismertetőnk itt) csontropogtató akció-sztárja.

…folytatása következik!

Monster

Különleges hangulatú, nyomozós anime, Urasawa Naoki 1994-es mangája alapján. Az eredeti manga 7 évig készült, életútja során rengeteg díjat bezsebelt, a 2004-es anime adaptáció is rendkívül sikeres lett, majd a tavaly felröppent hírek szerint Guillermo Del Toro is tervezgette az HBO számára feléleszteni a mesterművet.01.jpg

Tovább

Kína Titanicja közeleg

John Woo öt év kihagyás után idén visszatér a mozikba, méghozzá egy nagyszabású romantikus-érzelgős-történelmi-háborús filmmel. A kínai Titanicnak nevezett The Crossing története a 20. század közepén játszódik, a kínai polgárháború utolsó napjaiban. Főszerepben egy gőzhajó és három szerelmespár, akik Taiwan felé menekülnek. Íme az első promo videó, amelyben a mester osztja szentimentális gondolatait a filmről. :)

The Crossing (Tai Ping Lun) Kínai dráma, 2014 Rendező: John Woo (A bérgyilkos, Golyó a fejbe). Szereplők többek közt: Zhang Ziyi (Hős, Tigris és Sárkány), Dawei Tong (A szikla),  Takeshi Kaneshiro (Csungking expressz, A repülő tőrök klánja), Hye-kyo Song (A Nagymester), Masami Nagasawa. Forgatókönyv: Hui-Ling Wang (Tigris és Sárkány, Ellenséges vágyak).

26444_500.jpg

Megjelenés Kínában: december 2-án. Nagyon várós.

Hogyan kapcsold ki a csajodat

Ha esetleg el akarod némítani csajodat/anyósodat röpke 1 napra, beszéld rá őket koreai sorozatnézésre. Működik. A cselszövés egyszerű, a többit már a szirup ragálya és a modell-castingról (plasztikai műtőasztalról) szervírozott főszereplői hozzák. Ráadásul az sem megvetendő, ha a Jane Austen-i bonyolultsággal összekuszálódott - és már eddig is túlkomplikált dolgok - nyávogásait nem neked kell real-time átélni.

01.gif

Tovább

Észak-Korea háborús cselekedetnek minősíti az Interview című film bemutatását

Az Interjú című vígjáték Evan Goldberg and Seth Rogen rendezésében kerül majd októberben az amerikai mozikba. Alaptörténete két televíziós újságíróról szól, akik a show-műsoruk és karrierjük építésének céljából elhatározzák, hogy Észak-Koreába utaznak interjút készíteni Kim Jong-un elnökkel. A CIA szimatot fog, és rábeszéli őket, hogy ha már úgyis arra járnak gyilkolják meg a koreai diktátort.
the_interview_poster.jpg

Tovább

Szél támad – Miyazaki búcsúja

Hayao Miyazaki a japán animációs műfaj legismertebb művésze, varázslatos alkotásait mindig rendkívüli rajongással követi a közönség. Rendezőkent utolsónak titulált - egyértelűen a felnőtt közönségnek szánt - animációs filmjét mától a hazai mozik is vetítik. Bár már előző két filmjénél is felröppent a hír, miszerint azok lennének a mester-rendező utolsó alkotásai, most valóban úgy tűnik, a Szél támad c. a végső befejezése egy páratlan életműnek. Talán alátámasztja ezt az is, hogy az eddigi műveitől eltérően nem fiktív karakterekkel, hanem valós szereplőkkel dolgozik.

03.jpg

A lebilincselő és szomorú mese az alaptörténeten túl a modern Japán kialakulásának és kicsit Miyazaki életművének tükör-története. Életrajzi elemekkel átszőtt filozófikus rémálom-tanmese repülésről, alkotásról, háborúról, pusztításról, búcsúról.

„Jiro arról álmodik, hogy repülőgépeket tervez. Mivel gyerekkorától erős szemüveget hord, és emiatt reménytelen, hogy pilóta legyen belőle, 1927-ben csatlakozik a legnagyobb japán repülőgéptervező mérnökcsapathoz. Tehetségét korán felfedezik, és a világ legelismertebb tervezői között tartják számon, majd egész életében óriási lendülettel dolgozik a repülés technológiai fejlesztésén. A film élete krónikája, és mindazon eseményeké, amelyek komoly hatással voltak rá: az 1923-as nagy földrengés, a gazdasági válság, a tuberkolózis-járvány, vagy Japán bekapcsolódása a világháborúba.” (Port.hu)

01.jpg

Szél támad (Kaze tachinu), japán animációs film, 2013
Bemutató dátuma: 2014. június 19. (12 éven aluliaknak nem ajánlott!)


// Évek óta ismerem. Tudom, hogy nagy rajongó. Ezért megkérdeztem ColorSnailt, hogy hogyan is találkozott az animékkel, Miyazakival és ezzel a furcsa keleti világgal. //

?Írni róla? Hmmm. Mindjárt belecsapok a lecsóba. Pillanat a szókeresőt játszom. Nehéz őket megtalálni na. Ez az, így lesz ez -némi személyeskedés és már mondom is a frankót.

Szóval valahogy így kezdődött:

Tehát: pár éve egy szerencsétlen ázsiai-mozi-TV-semmittudót megkértek arra, hogy csavarjon ki valamit az agyából; bármit ami a StudioGhibliről szól. Persze, nagyon szívesen és mi az nekem; de:.. izé... miről is? A nagy animekészítő műhelyről Japánban. Aha valami rajzos-filmes animizé. (De mi az az anime?????)

07.jpg

És így kezdődött. Minden: megtanultam, hogy ez nemcsak gyerekműfaj -sőt.. (léteznek 18+ animék is!!); elmerengtem a készítés munkásságán(!) az egyetlen produkcióhoz szükséges elképesztő mennyiségű munkán; hogy a rajzolgatással mély tartalmak is kifejezhetők (hát még egy ColorSnail is lehet hülye); és hogy jó zene nélkül halálraítélt minden produkció; és legfőképpen: megismertem a Miyazaki és a Hiaishi neveket.

Miyazaki egy, és A rendező. Filmjeihez szinte kivétel nélkül Hiaishi szerezte a zenét. (Például ezt. Vagy ezt.)

Alig telt el egy kis idő, és mondták a hírek, hogy az általam éppen megkedvelt emberke visszavonul. De még alkot egy utolsót. Remélhetőleg nagyot.

Így jártam. De attól még nézhetem - és nézem! újra és újra - az eddigieket. Az új pedig most ért ide. És pár moziban megnézhető. Kéretik elmenni. Én tuti, egyáltalán, és elfogok. Addig meg a zenéjét hallgatom.

04.jpg

Az eddigiek (a linkek mögött a teljes filmek! tks, indavideó):

  • az élhet-e az ember a természettel, varázsokkal harmóniában? Egy kisgyerekeknek szóló, de a nagyobbaknak is sokat mondó Totoro, a varázserő titka. (Kéretik rábökni, és akkor már nézhető is.)
  • ugyanez, másképp, keményebben, végleges válasszal, semmiképpen sem kicsiknek: A vadon hercegnője
  • egy szívtipró, bujkáló, különutas varázslóról, és az átkokról szóló: A vándorló palota.
  • és ismét egy jövőben, fantáziavilágban játszódó: harmóniakék a természettel film: Nauszika, a szél harcosai.
  • és még sokan mások: (ügyesek letölthetik, én ehhez csiga vagyok): Spirited away, Kiki's delievery service, Ponyo a tengerparti sziklán, Laputa, az égi palota, Porco Rosso

És a legutóbbi most a magyar mozikba kerülő

Szél támad (Kaze tachinu), japán animációs film, 2013. Rendező: Hayao Miyazaki; Zene: Joe Hisaishi

Bemutató dátuma: 2014. június 19., 12 éven aluliaknak nem ajánlott!

CG-orgia 10 percben

156 elképesztő vizuális effekt, 156 nosztalgikus filmélmény 10 percben összevágva. , az Upcoming VFX Movies oldal alkotója összeállításában kedvenc filmjeinek CG-momentumait komponálta egybe. A látványorgiához magas hangerő és fullscreen nézet ajánlott :)

Zene: Thomas Bergersen "Rada" (Extended)
Előadó: Vladislava Vasileva

A montázsban szereplő filmek listája ABCrendben itt található.

Címkék: effekt, CG

A lovas kezdete // Holdújév

 

Első körben hideg és sor. Menekülőre fogtam.
Némi erőgyűjtés után nagyobb sort tapasztalék. Diskurzus a jelenlevőkkel: ki az ingyenességet szidja, ki a biztonságiakat, ki azt a hülyét aki pont ilyen időben (narancssárga jelzés az ónoseső miatt) rendezi az eseményt(!).
De a többség békés. Be akar jutni, és jól akarja érezni magát. Pont.

Tovább

Holdújév 2014 Fesztivál a Millenárison

A Távol-Kelet egy napra ismét a Millenárisra költözik: 2014. február 1-jén távol-keleti és magyar művészek, artisták, zenészek, sportolók együtt köszöntik a Ló Évét a Holdújév Fesztiválon.

Harcművészeti bemutatók, oroszlántánc, kulturális interaktív műsorok, Buddha szobor kiállítás, kalligráfia, távol-keleti filmek, tudományos előadások, sport-, és gyermekprogramok, kínai dalok, népdalok bemutatója..., és közös taiji (tai-chi) várja az érdeklődőket. A rendezvényre a belépés ingyenes.

Tovább

Holy Shit

Ritkán van az embernek olyan filmélményben része, mely után az agysejtjei enyhe sokkos állapotba kerülnek. Sion Sono japán rendező Love Exposure c. mesterművének sikerült elérnie az agyban végbemenő kémiai folyamatok egyirányba tolását, melyre gyógyírként csak az önkívületi állapotban kitöltött feles tűnt átmeneti megoldásnak.Love_exposure_1.jpg

 Miután az alkohol szétterjed a testben, gyanútlan áldozat két szót tud megfogalmazni:

- Holy shit.

Majd az órára pillantva, s detektálva az idő múlását mégegyszer csak ennyit:

- Holy shit!

Szem kikerekedik, lélek kavarog, agy feléled. 4 óra. Bosszankodik. NÉGY(!)* teljes óra elröppen mialatt a mester mesél, lebilincsel, pofátlanul játszik a néző érzelmeivel. Nincs mocorgás, zsibbadt végtagok, ásítozás.

Mit képzel „ez” magáról, hogy ilyet megtehet??? Hogy meg tud tenni!? Velem!

- Holy shit!

Egy film, ami majdnem minden. Úgy, hogy közben nem túlzsúfolt, nem giccses. Valódi különlegesség vallásról, szerelemről, vágyakról, perverzióról, személyiség-fejlődésről. Műfaját tekintve is nehéz bekategorizálni: komédia, dráma, romantikus, action, néhol horror elemekkel vegyítve. 2008-ban készült, számos fesztivált megjárt, rengeteg díjat bezsebelt.

A történetről nehéz spoiler nélkül írni, összefoglalni pár mondatban pedig szinte lehetetlen. Annyira vad és abszurd, irreális és mindeközben reális. Az ördög a részletekben rejlik, a cselekmények folyamatosak, változatosak, s ehhez e néző hangulata is végig illeszkedik. Percről percre hol megmosolyogtat, megdöbbent, megriaszt, elgondolkodtat. A sztori vezérvonala egy fiatal srác (Tsunoda Yu) felnőtté válását, személyiség-fejlődését követi végig. Hogyan lesz Yu naiv, példamutató gyermekből az utcán lányok bugyiját fotózó „perverzek királyán” át igazságosztó terrorista, elmeosztályi gondozott, szerelmes suhanc. Majd férfi.

Love_exposure_2.jpg

Természetesen a filmben szinte klisészerűen megjelenik az abszulút gonosz, egy fiatal lány (Aya Koike) személyében, aki nem mellesleg egy vallási szekta vezetője. A karaktereket tekintve mindenkiőrült, mentálisan instabil, és persze perverz.

Sion Sono-tól kap az arcába a néző mindent, mi szemnek-agynak ingere: zsarolást, intrikát, konstans merevedési zavart, agymosást, kasztrálást, pornográfiát, biblia-idézeteket…

Döbbenet ahogy a rendező végig fenn tudja tartani a feszültséget; ahogy abszurd módon a fiktív történetbe bújtatva bemutatja a valóságot (nem nehéz kitalálni melyik egyházról lett mintázva a filmbeli szekta). A film erősségét mindenképpen a dráma kibontakozását követő végkifejlet (utolsó 1 óra) adja, melyben zseniálisan mutatja meg az alkotó a lehetséges alternatív befejezéseket úgy, hogy közben a történet vonalát megtartja.

Mindenképpen „must see” kategória annak, aki egy 4 órás szürreális, perverz utazásra vágyik egy másik dimenzióba. S nem bánja ha visszatérve a szókincse egy rövid időre pár szóra redukálódik.

Holy shit.
*a film eredetileg 6 órás, de a producerek kérésére megvágták

Ahogy peregnek a könnyek...

astearsgoby2.jpgNo, persze nem azért mert olyan hihetetlenül sok hiperrossz dolog történik körülöttem. Köszönöm mindenkinek jól vagyok. Sőőőt. Legkedvencebb perverziómnak, a mondvacsinált depressziónak élek. Magamba szívom a szenvedés minden gyönyörét:)

Tegnap kezdőlökésnek pl. Wong Kar-wai (Szerelemre hangolva, 2046) első filmje megtette hatását (As Tears Go By).

 Itt a sztori még nem saját, Martin Scorsese Aljas utcák (Mean Streets) című hetvenes évek eleji dolgozatának hongkongi átirata, de a velejéig magában hordozza a tipikus Kar-wai jegyeket :) (Mellesleg érdekes hogy Hong-Kong és Hollywood ide-oda dobálja a labdát ugyanazon forgatókönyvekkel...lsd legújabb Scorsese film a mozikban...(Tégla). Hát az eredeti ötletek hol maradnak ?)

astearsgoby1.gifA hongkongi mozinak is lényege a sztárkultusz, mint az amerikainak. Mindenhol nagy kanállal eszik a hongkongi filmet Ázsiában, de elég népszerű Japánban és Dél-Koreában is. A nagy falat persze Kína, népszerű is a hongkongi mozi, meg általában a popkultúra annyira, hogy még északon is divat fiatalok körében a mandarint kantoni (hongkongi) akcentussal beszélni.

As Tears Go By...nos... egy szipla triádsztori hatalmas barátsággal, sok vérrel, és megmosolyogtató szerelemmel. A főszereplők , Andy Lau és Maggie Cheung pimaszul fiatalok még, de hozzák a formájukat. A ruhák giccsesen virágosak, az utcák neonszínben pompáznak a szerelmesek meg persze elkerülik egymást...imádom:) Hihetetlen, de ennél a palinál még a cigarettafüst is érzékien száll fel...

As_Tears_Go_By__1988_1b.jpg

Nézve a filmet én is kicsit elveszettnek éreztem magam... és persze a végéről nem hiányoztak azok a bizonyos könnyek....

Tessék megnézni, ha még nem láttál Kar-Wai filmet, első lépésnek megteszi, ha pedig láttad az újakat, ez egy kötelező darab !

Wong Kar-wai